Over Jasper Helmantel

Van kinds af aan ben ik altijd geinteresseerd geweest in planten en tuinen. Al op jonge leeftijd had ik een eigen groentetuin met zonnebloemen. Mede door mijn moeders enthousiasme voor tuinieren en omdat mijn ouders een grote tuin hebben, kreeg ik de ruimte en aanmoediging mij te ontwikkelen tot de tuindeskundige die ik nu ben.

Kwekerij & De Weem
In de tuin van mijn ouders bij "De Weem" in Westeremden kon zich een kleine kwekerij van tuinplanten ontwikkelen waar ik nog steeds experimenteer met planten. Naast de kwekerij ben ik ook bezig de tuin rond "De Weem" te ontwikkelen. Deze tuin is uitermate geschikt voor Stinzenplanten, bosplanten en bollen en knollen voor verwildering.

Zelfstudie
Hoewel de hieronder beschreven opleidingen en stages onontbeerlijk zijn geweest voor mijn opleiding, heb ik ook altijd veel aandacht besteed aan zelfstudie, vooral in practische zin. Zo heb ik bij veel verschillende bedrijven gewerkt, veel tuinen bezocht in binnen en buitenland, verzamel ik veel vakliteratuur en probeer mij steeds te blijven onwikkelen.

Opleiding (een selectie)
Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de G.A. van Swieten Tuinbouwschool te Frederiksoord waar ik de vierjarige MBO-opleiding Groenvoorziening Natuurlijke Omgeving (aanleg en onderhoud) volgde. Tijdens deze opleiding volgde ik stages bij: Kwekerij De Kleine Plantage - Eenrum, Botanische tuin "Domies Toen" - Pieterburen, Hovenier Hans Boon - Uithuizen, Tuinontwerper Klaas T. Noordhuis - Leens en Wisley Gardens - The Royal Horticultural Society - Surrey - Engeland.

Na mijn opleiding in Frederiksoord heb ik de eenjarige opleiding "Practical Training in Horticulture" in Wisley Gardens - The Royal Horticultural Society - Surrey - Engeland.

In 2008 heb de opleiding "Tuinkunst & Parken, historie en instandhouding" aan de Hogeschool Utrecht gevolgd.

Werkervaring (een selectie)
"Kwekerij De Kleine Plantage" te Eenrum, kwekerij van bijzondere tuinplanten met een grote voorbeeldtuin.
Botanische tuin "Domies Toen" te Pieterburen
Hovenier Hans Boon te Uithuizen
Studio voor Tuinconsult en Stadstuinherstel, Klaas T. Noordhuis, te Leens
R.H.S. Wisley Gardens, Surrey, Engeland
Green Farm Plants, Engeland
Kwekerij Arborealis, kwekerij van bijzondere bomen en heesters, Wilhelminaoord

 
Foto: Kalkhoven Fotografie